Te fel mered venni a szandált?

szandal.jpgItt a nyár, az évszak nagy részében pedig tombol a kánikula (ha pillanatnyilag éppen nem is annyira), az ember ilyenkor nem szívesen bújik cipőbe, pláne, ha végignézi azt a végtelen szandál- és papucskínálatot, ami a boltokban várja. Mégis vannak azonban, akik kénytelenek a zárt cipőt választani a legnagyobb melegben is, mert a körömgomba miatt nem szívesen mutogatják a lábaikat. Ez teljesen érthető, de ahelyett, hogy beletörődnénk a helyzetbe, és lemondanánk a kényelmes és szép szandálokról és papucsokról, inkább oldjuk meg a problémát!

Házi módszerek a körömgomba megszüntetésére:

  • Szódabikarbónás lábfürdő. A szódabikarbóna egyetlen háztartásból sem hiányozhat, igazi csodaszer, ami szinte mindenre jó – körömgombára is. Egy lavór vízbe tegyünk belőle 3 evőkanállal, majd 15-20 percig áztassuk a lábunkat.
  • Ecet és tengeri só. Szintén nagy klasszikusok a házi praktikák területén. Ecetes-sós borogatás is segíthet ugyanis a körömgomba eltüntetésében.
  • Nem éppen illatos megoldás, de állítólag már két hét alatt használhat, ha a problémás területet fokhagymával dörzsöljük be naponta egyszer. Úgy is hatásos lehet, ha a lábfürdőbe dobunk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát – szagtalanításra pedig mi más jöhetne szóba, mint a szódabikarbóna?

Ha az otthoni praktikák kevésnek bizonyulnak

Természetesen nem minden esetben űzhető így el a bőrgomba: ha súlyos a helyzet, ezek a házi módszerek valószínűleg hatástalanok lesznek. Ilyen esetekben már komolyabb segítságre van szükség:

  • Látogass el a patikába! A patikus jó eséllyel tud olyan készítményt ajánlani, ami akár napok alatt használhat, érdemes tenni vele egy próbát. Ma már rengeteg körömgomba elleni szer kapható, amik igen hatásosak.
  • Irány a bőrgyógyász! Ha a körömgombád már régóta fennáll, a patikában kapott krém pedig nem hatott, nem érdemes nekiállni kísérletezgetni saját kútfő alapján. Rengeteg időt, pénzt és energiát spórolhatsz meg, ha az orvoshoz mész, ugyanis könnyen lehet, hogy ő felír egy olyan készítményt, ami néhány nap alatt elmulasztja a problémát.