Fehér foltok és töredezés? Ez okozza!

brokennail.jpgTe is látsz néha fehér foltokat a körmödön? És tudod, mi okozza? Ezektől a pöttyöktől nem lehet megszabadulni csak úgy, de ha megtaláljuk az okát, nem fognak előjönni.

Hiánybetegség van a háttérben

A körmön megjelenő fehér foltok az esetek többségében valamilyen hiánybetegségre utalnak. Annyi tehát a teendőnk, hogy kiderítsük, milyen vitaminból, illetve ásványi anyagból van hiányunk, majd pótoljuk azt. A köröm általában meghatározott vitaminok hiányát jelzi, így leszűkíthetjük a kört.

A-vitamin

Az A-vitamin komoly szerepe van a szem épségének, valamint a bőr rugalmasságának megőrzésében, hiánya azonban a körmökön is megmutatkozik. Annak érdekében, hogy több A-vitamint vigyünk be, fogyasszunk minél több sárga színű növényt: tököt, spárgát, sárgarépát.

Kalcium

A körmökön lévő kis fehér foltok a kalciumhiányt is jelezhetik. A kalcium nélkülözhetetlen a csontok és a fogazat szilárd felépítéséhez, ugyanakkor a körmök erősségéért, valamint izom-összehúzódásokért  is felelős. Sok kalciumot vihetünk be a tejtermékek által, így fogyasszunk sok tejet, sajtot, vagy akár direkt kalciumtablettát.

Vashiány

A vas nélkülözhetetlen a vérképzéshez. Ha vashiányosak vagyunk, fáradtság, fázékonyság, körömproblémák, sápadtság alakul ki. Ahhoz, hogy több vasat vigyünk be a szervezetünkbe, májat, vörös húsokat fogyasszunk, növényekből pedig a bab- és borsófélék segítenek.